Over Cens

Hieronder enkele reacties van mensen die al kennis gemaakt hebben met de wijsheden van de paarden en mijn expertise als coach of behandelaar.

Monic van Hooft
Een tijdje geleden heb ik bij Dimphy de Cref methode gedaan met het paard. Dit was een heel bijzondere ervaring ik heb een hele levenservaring meegemaakt en opnieuw herboren in 6 weken tijd. Wat was dit heftig zeg! Maar toen ik daar klaar was, was ik een heel ander mens ik zag het leven weer positief en er zat weer rust in mijn lijf. ik ben zelfs geconfronteerd met mensen daar ik een vervelende ervaring mee had en die kon ik weer onder ogen komen en zelfs mee praten echt super!
Als je problemen hebt met je lijf of met vroegere dingen is het echt een aanrader om eens bij Dimphy langs te gaan, het is heel ontspannen intake en je kunt zelf aangeven wat je wil. Dimphy bedankt!

Yvonne van Kouwenberg
De Proeverij heb ik als bijzonder ervaren. Ik had geen idee dat paarden een dergelijk sterk intuïtief vermogen hadden. Het was aangrijpend om te zien welk effect het handelen van de deelnemer op het paard had en vice versa. Mooi ook om te zien hoe dit uitgelegd werd naar de (leiders-)kwaliteiten van de deelnemer.
Kortom: ik heb een leerzame ochtend gehad en heb lijkt me een echte aanrader voor een ieder die wil ontdekken waar haar of zijn innerlijke sterktes en zwaktes liggen.

Nico – VTL
Hartelijk dank voor de kans het te ervaren. Ik heb er direct wat mee gedaan, omdat ik toch wel schrok van de analyse van het paard. Ik voel de energie  en mijn kracht langzaam weer stromen. Sommige zaken verdienen een wat langzamere aanpak, waar ik al mee bezig was. Dus: interessant!
Heel veel succes, en wellicht tot in de toekomst, ik houd het in gedachten.

Peggy van der Steen – Hoofd Personeelszaken GVT Group of Logistics
Zonder hoge verwachtingen heb ik deelgenomen aan de proeverij ‘ spiegelen met paarden’. En jullie (inclusief het paard) hebben me erg verrast!
Het paard kent geen rollenspel en door zijn authenticiteit word mijn gedrag gespiegeld. Wederom heb ik mogen ervaren dat het belangrijk is om te handelen vanuit je eigen unieke kwaliteiten, bewust te zijn van je beperkingen en het vooral met plezier ervaren! Bedankt dat ik dit persoonlijk heb mogen beleven.

Noor Ribbers- Cremers – Adviseur HRD
Ook namens Helen wil ik jullie en Dimphy bedanken voor de zeer interessante en leerzame ochtend. Door de workshop heb ik inzicht gekregen in de mogelijkheden die ‘het spiegelen met paarden’ biedt als middel tijdens opleidingsprogramma’s en hoe het van toegevoegde waarde kan zijn bij persoonlijke coaching trajecten. Ik zal dit ook delen in mijn netwerk.

Paul – ondernemer
Ik heb de sessie van zondag 3 juli 2011, als een toevoeging ervaren op mijn reis naar leren,kennen en kunnen.Leren kennen van mijzelf met professionele hulp van mens en dier. De mens Dimphy met haar inzicht en verduidelijking van waarnemen tussen mij en de reactie van het edele ros. Het paard liet mij zien, zonder dat ik daar besef van had, wat ik in contact en communicatie laat liggen, of mis aan inzicht. Dimphy heeft dit aan mijn teruggegeven als eye-opener. Ik kwam thuis na een geslaagde middag, moe maar voldaan. Want het heeft me energie gekost en zeker meer opgeleverd.
Een aanrader voor een ieder, die meer van zichzelf, mensen en zeker ook van dieren wil leren ervaren !

Mike – Communicatietrainer
Gisteren een geweldige workshop ‘het paard als spiegel’ ondergaan. Zelden zo’n krachtige manier ervaren die jezelf zo snel tot je essentie kan brengen. Gelijk als bij de tandarts, vasectomie-arts of welk andere egoslopende behandelingen, het paard laat op zeer subtiele manieren blijken of je wel écht bent en Dimphy weet de taal van het paard feiloos om te zetten in concrete herkenningen en aandachtspunten voor verdere persoonlijke groei. Een echte aanrader!

Ingrid – eigenaar Emotivo
Ik had nog nooit eerder iets met paarden gedaan en was daarom extra beneiuwd naar de workshop: Het paard als spiegel. Toch een beetje zenuwachtig voor wat er ging komen reed ik naar Vught. Dimphy legde heel goed uit wat er allemaal zou gaan komen en dat gaf in ieder geval veel vetrouwen!
Het was heel bijzonder om te zien wat het paard liet zien bij verschillende cursisten. Heel duidelijk en zelfs confronterend, maar ook heel mooi en ontroerend!
Ik durfde uiteindelijk onder aanmoediging van mijn mede-cursisten toch ook de sprong te wagen en daar ben ik achteraf gezien heel blij om. Mijn eerste doel was om gewoon maar eens contact met het paard (vicky) te maken, dat had het Vicky ook door, dus ze kwam gewoon meteen naar me toe. Blijkt dat zo’n paard echt heel zacht aanvoelt!! Vervolgens liet het paard me zien dat ik graag contact maak in een veilige rustige omgeving, liefst even weg van de groep. Dat deden Vicky en ik dan ook en vervolgens liep ze rustig met mij mee, zij aan zij…heel mooi om mee te maken!
Ik kan iedereen aanraden om eens zo’n bijzondere workshop mee te maken! Dimphy heeft daarnaast laten zien hoe goed dit in een coachingstraject gebruikt kan worden en hoe je het paard ook kan inzetten bij teambuilding bv. Het paard is een heel bijzonder hooggevoelig dier wat heel mooi in te zetten is als coachingsinstrument.

Edith – zelfstandig psycholoog.
Op zondag 17 oktober volgde ik samen met vier ander deelnemers een workshop de “ Het paard als spiegel” bij Dimphy. Vergezeld van een stralend najaarszonnetje reisde ik vanuit Apeldoorn af naar pensionstalling de Zwaluwhoeve in Vught, alwaar Dimphy me hartelijk ontving. Onder het genot van een kop koffie vertelde Dimphy ons in het kort over de opzet van de workshop, het kuddegedrag van het paard en waarom wij met behulp van deze prachtige dieren zoveel kunnen leren over onszelf. Paarden communiceren met hun hele lijf en reageren op ons gedrag. Als wij innerlijk en uiterlijk (qua gedrag) niet in balans zijn/niet congruent zijn, zal het paard dat ons haarfijn “vertellen” door middel van lichaamstaal. Met ons vijven zaten we even later op stoeltjes tussen rood-witte linten waarmee een deel van de binnenbak was afgezet. We werkten vandaag met 2 paarden. Het eerste paard was een vrij rustige merrie. Terwijl zij vrij rondliep in het afgezette deel, mochten de eerste drie van ons om beurten bij haar, contact maken en eventueel een opdracht uitvoeren zoals “Maak contact met het paard en zorgt dat zij  je volgt”.  Of “laat haar over een zeil lopen”. En natuurlijk niet door het paard aan het halster(touw) mee te voeren, maar door lichaamstaal en intentie. Nadat drie deelnemers bij het eerste paard in de bak waren geweest, haalde Dimphy de volgende merrie waar ik en de laatst overgebleven deelnemer mee aan het werk mochten. Ik kan een heleboel vertellen over wat er tijdens de workshop gebeurde, maar je moet het zelf meemaken om te ervaren hoe puur en intens een sessie met een paard kan zijn. Het is een ervaring die diep raakt. Ik had al enige voorkennis met betrekking tot coachen met paarden en heb zelf ook een paard, maar ook nu weer werd ik geraakt door wat er gebeurde bij mijzelf en wat ik bij anderen zag gebeuren. Het paard maakt haarscherp de persoonlijke thema’s van een ieder zichtbaar. Je komt direct tot de kern door het concreet te ervaren. Uiteraard moet de taal van het paard worden vertaald en dat deed Dimphy als coach op een heldere en respectvolle wijze.  Heel treffend wist ze ons terug te geven wat ze zag gebeuren bij het paard en wat dat ons mogelijk te zeggen heeft. Ik ben weer een prachtige ervaring en een nieuw inzicht rijker! Dimphy (en prachtige paarden) bedankt!!

Diederick – coach
De workshop was erg leuk en zeker geslaagd door prettige begeleiding van Dimphy (dank je). Samengevat wil ik het zo verwoorden: ‘Het is, zeker als niet paardrijder, een bijzondere ervaring om mee te maken. De uitgesproken en ook subtielere houdingen/gedraging van het paard vormen een duidelijke spiegel van de eigenschappen die je als persoon op dat moment, vaak onbewust, laat zien. Dimphy weet de gedragingen van het paard uitstekend te lezen en te verwoorden, waardoor je als mens daarin inzicht krijgt.

Monic – individueel deelnemer (revalidatie)
Lieve Dimphy, het paardenspiegelen heeft een hele bijzondere indruk op mij gemaakt. Ik kwam in de bak bij vicky en die kwam meteen naar mij dat was al heel prettig ik kon haar meteen vastpakken. En de emoties kwamen al meteen naar boven. Vicky vond dat niet erg ze bleef gewoon staan dat was erg fijn. Ik kreeg een opdracht van dimphy om met vicky een rondje te lopen en om te zorgen dat ze met me mee liep. Ik moest even nadenken want ze liep niet zomaar mee ik heb haar toen aan haar halster meegenomen en dat ging goed. Dimphy vroeg wat ik voelde en dat was angst en onzekerheid, verdriet, zielig en het pesten van vroeger op school kwam naar boven. Dus het was nogal wat ik heb veel met vicky geknuffeld en we hebben samen vriendschap gesloten omdat ze jeuk had op haar been en ik vond dat ik haar even moest helpen krabben, Toen krapte ze mij ook even op mijn rug dat was erg fijn om mee te maken. Het half uur was al weer voorbij voor je het wist dus gingen we vicky terug brengen naar de stal. Toen hadden we even wat gedronken en zijn we verder gegaan met wat ik had gevoeld en wat dimphy allemaal gezien had bij het paard. Toen moest ik een emotie naspelen. Dit was zielig zijn omdat ik dat voelde bij het paard en daar wil ik vanaf want ik ben niet zielig. Dus ik moest dit uitbeelden zonder woorden te gebruiken en dat viel in het begin nog niet mee. Dimphy vroeg of ik al leeg was van binnen maar ik had nog een hele dikke buik naar mijn gevoel. We gingen nog even verder en toen lukte het ineens. Ik had even zielig gedaan en toen slaakte ik een kreet en was het over, maar dimphy schrok zo dat we allebei zo moesten lachen dat de spanning ineens weg was. Dit is pas van één dag dus wie weet wat er allemaal nog gebeurd maar ik heb heel veel zin in de volgende spiegeling.

Angelique – individueel deelnemer (persoonlijkheidsontwikkeling).
Ik vond het in het begin heel erg moeilijk om echt eerlijk tegenover mezelf te zijn en dat gaf het paard ook duidelijk aan. Hij begreep mij niet. Het paard liet mij wel zien dat ik mijn grenzen moet aangeven en het niet altijd alleen maar goed willen doen voor de ander. Meer voor mezelf opkomen. Toen ik dat ook durfde toe te geven ging het paard tussen mij en Dimphy in staan om mij zo te beschermen en ik mijn tranen kon laten gaan. Een prachtige ervaring die me veel inzichten heeft gegeven en me enorm heeft opgelucht.

Teddie – individueel deelnemer (coachingtraject)
Ik vond het leuk om zo lekker gek te doen en terwijl ik dat deed voelde ik me helemaal mezelf. Het luchtte heel erg op. Ik hoefde me niet te schamen want ik had nog een vriendinnetje bij me en die deed ook lekker gek. We hebben met boos, machteloos en buitengesloten gespeeld. Ik voel me nu veel prettiger.
In het begin schaamde ik me er een beetje voor. Toen ik bij het paard stond moest ik opeens huilen. Ik vond het moeilijk om tegen de pony te praten. Toen ging ik contact maken en dat luchte op. Toen de pony mij moest volgen deed hij dat eerst niet, pas toen ik hardop vertelde hoe ik me voelde, kwam hij gelijk naar me toe en volgde me een stukje. Dimphy vertelde dat als ik eerlijk tegen mezelf ben dat de pony me dan eerder vertrouwd en wel mee loopt. Ik vond het spiegelen leuk en ik heb ervan geleerd om eerlijker tegen mezelf en andere te zijn.

Beeld Over Cens